0
A termék bekerült a kosárba
Összesen nettó: 0 Ft

Levegőmennyiség mérés

Költségcsökkentés a fogyasztás mérésével

Majd minden partnerünk takarékossági kényszer alatt áll. Néhány vállalat esetében ez úgy mutatkozik meg, hogy a szükséges beruházásokat elnapolják. Mások, a jövő orientált vállalatok, a takarékosságba ruháznak be. Ennek klasszikus példája a sűrített levegő fogyasztás mérése: először fel kell tárni a szivárgást és a fogyasztást hozzá kell rendelni az felhasználókhoz, csak ekkor csökkenthetők lépésenként a sűrített levegővel kapcsolatos költségek. Így a sűrített levegő fogyasztásmérőkre fordított beruházás gyorsan megtérül a lecsökkent üzemi költségekből.

Miért van szüksége az iparnak sűrített levegő fogyasztásmérőre?

Az ipari vállalatok áram-, víz- vagy gázfelhasználása teljesen átlátható: a fő mérők mutatják a vételezett mennyiséget, a helyi mérők pedig megmutatják a fogyasztás eloszlását.

A sűrített levegőt azonban házon belül állítják elő és osztják el, anélkül, hogy lehetne tudni, mennyi az összes felhasználás és az egyes területek felhasználása. Ezen ismeret hiányában viszont nincs indíttatás a szivárgások megszüntetésére vagy takarékosabb felhasználás bevezetésére.

Szivárgások – nagy költségtényező

A németországi Fraunhofer Intézet, A sűrített levegő hatékonysága című kampány során végzett független felmérései azt mutatták, hogy a termelt sűrített levegő 25-40%-a szivárgások miatt vész kárba. Már 3 mm átmérőjű szivárgást eredményező nyílások évi mintegy 3.000 EUR költségtöbbletet eredményeznek.

Ha az erre fordított üzemi költségeken túlmenően a szükséges többlet beruházásokat is számba vesszük, a pazarlás mértéke egy átlagos ipari üzemben meghaladja az évi 100.000 EUR-t.

Szivárgás feltárása a testo 6440 mérőműszerrel

A szivárgások több mint 96%-a DN 50 méretű és annál kisebb csővezetékekben lépnek fel. Főként a tömítetlen kötések, tömlők, armatúrák és karbantartó egységek felelősek ezért.

A sűrített levegőt felhasználó gép elé, vagy egy gépcsoport elé telepítjük a testo 6440 mérőműszert, az a legkisebb sűrített levegő volumenáramot is kimutatja. Ezek szivárgásokra utalnak, ha nem működő berendezések esetén észlelhetők.

Változatlan fogyasztói profil esetén az ismert, jellemző maximális volumenáramok túllépése szintén szivárgások jele lehet. Ezért a testo 6440 beépített kapcsolókimenetei a gyakorlatban optimális szivárgásjelzőkként működnek.

Költségcsökkentés fogyasztókra történő elosztás révén

A sűrített levegő előnyös, de igen költséges energiahordozó. Ha a magas költségek csak általános költségek formájában egy költségblokkot terhelnek, nem motiváltak a berendezések felelősei a költségcsökkentésre.

Ha azonban minden egyes berendezés sűrített levegő felhasználását külön mutatjuk ki, a berendezés felelőse egyértelműen motivált lesz a szivárgások csökkentésében és a fogyasztást csökkentő intézkedések megtételében.

A testo 6440 e téren optimális segítséget nyújt, mivel beépített totalizátorral rendelkezik (összegző funkció). A teljes fogyasztás közvetlenül a műszeren leolvasható vagy a fogyasztói impulzusok révén a vezérlésre továbbítható. Alternatív módon használhatjuk a fogyasztott mennyiségtől függő kapcsolókimeneteket is, melyek a legnagyobb fogyasztási értékeket időfüggő és időtől független módon ellenőrzik.

Az értékes sűrített levegő fogyasztó berendezések védelme a túlzott vagy elégtelen sűrített levegőellátástól

A sűrített levegő fogyasztóknak mindig szükségük van egy bizonyos minimális mennyiségű sűrített levegőellátásra, hogy hozzák a formájukat.

Némely fogyasztót viszont a túl magas sűrített levegőellátástól is védeni kell. Kritikus esetekben a berendezésgyártók a szavatosságot is ettől teszik függővé.

Mindkét ellenőrzési feladatot optimálisan oldja meg a testo 6440 két kapcsolókimenete révén. Az Ön beruházásának folyamatos védelme érdekében.